De Midwienter Rôep klinkt weer

Mogen wij ons even voorstellen?
24 november 2017
Sinterklaas reikt trofee uit aan jarig Schubertplein
24 november 2017

UGCHELEN – De adventsperiode nadert. Het jaar is omgevlogen. Nu volgen 4 mooie weken voor Kerstmis, het feest ter herdenking aan de geboorte van Jezus. In deze periode en tot 6 januari zullen de midwinterhoorns zich weer regelmatig laten horen.

De Rôep klinkt nog altijd het mooist over het smeltwater dal op ’t Leesten, het terrein van Staatsbosbeheer. Over de heide en door de bossen richting Hoenderloo is de echo van de weemoedige melodie goed te horen. De midwinterhoorns klinken daar als een roep. Een roep om het duister te laten gaan en het nieuwe licht te laten komen. Daar moeten we dan nog even op wachten. De winterzonnewende is op 20 en 21 december. Een week later zullen de dagen weer langer worden. Uiteindelijk zal de laatste Rôep klinken op 6 januari, Drie Koningen. Het is de laatste dag voor het buiten blazen van de midwinterhoorns. Dan zullen zij zwijgen en alleen nog hoorbaar zijn op de oefenavonden in de lagere school PCOB Touwladder.

De midwinterhoornblazers hebben het hele jaar door, thuis en in de school geoefend op het blazen van de tonen van de midwinterhoorn. Deze tonen blazen is niet eenvoudig en vraagt heel veel oefening. Met de groep zijn de blaasmeesters druk geweest en ook de gevorderde blazers zijn uitgedaagd om nog mooiere melodieën te gaan blazen. Weet u dat de melodie De Ugchelense Olde Rôep bestaat? Die wordt alleen door de gevorderden met flink wat uitdagingen geblazen.  De agenda voor deze 6 weken is goed gevuld. Regelmatig zijn de blazers op ’t Leesten te horen. Zo ook bij het Zingen voor een Kind. Op de Kerstmarkten in Schaarsbergen en in het Nationaal Park de Hoge Veluwe. Maar ook tijdens de wandeling van het Apeldoorns Vocaal Ensemble en voor aanvang van hun concert in Caesarea of bij Van der Valk, De Cantharel. Ook wordt er regelmatig nog buiten de regio geblazen. Ja, een drukke agenda. Nieuwe uitdagingen voor de beste blazers. Zij gaan ook dit jaar weer deelnemen aan de blaaswedstrijden voor Midwinterhoornblazers en daar wordt door de groep hoge ogen gescoord. Midwinterhoornblazen is een serieuze bezigheid die, naast het bouwen van een nieuwe hoorn, het hele jaar doorgaat. Wilt u weten waar en wanneer we blazen? Zie de agenda op de website www.midwinterhoornblazenugchelen.nl en volg ons op Facebook en Twitter.

Comments are closed.